Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Ναρκωτικά είναι καμουφλαρισμένα σε φυτικά προϊόντα!

Ναρκωτικά είναι καμουφλαρισμένα σε φυτικά προϊόντα!
Μπορεί να πλασάρονται σαν φυτικά προϊόντα, στην πραγματικότητα όμως περιέχουν άγνωστης σύστασης και ποσότητας, επικίνδυνες ουσίες, οι οποίες ενώ έχουν απαγορευτεί σε ΗΠΑ, Καναδά και σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, στην Ελλάδα....
πωλούνται νόμιμα!
Τα εν λόγω προϊόντα, τύπου spice (δεν πρόκειται για μπαχαρικά) παρουσιάζονται στο διαδίκτυο και πωλούνται σε καταστήματα της χώρας ως φυτικά προϊόντα, ασφαλή για τον άνθρωπο, στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για υποκατάστατα του χασίς, που σύμφωνα με τους ειδικούς περιέχουν ουσίες δεκάδες φορές ισχυρότερες από την κάνναβη και ενοχοποιούνται για πολύ σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες.
Τα προϊόντα spice είναι βότανα ή άλλα αποξηραμένα φυτά, που ψεκάζονται με συνθετικούς αγωνιστές υποδοχέων κανναβινοειδών, που έχουν τις ψυχοδραστικές ιδιότητες της κάνναβης και χτυπούν ανάλογα με τη σύνθεσή τους είτε στο ανοσοποιητικό είτε στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.
Σύμφωνα με την επίκουρη καθηγήτρια στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, δρα Λήδα Κοβάτση, αυτά τα προϊόντα που παρουσιάζονται ως αθώα, φυτικά και ακίνδυνα μπορούν να είναι πολύ πιο επικίνδυνα από το παράνομο χασίς, το οποίο είναι καλά μελετημένο σε αντίθεση με τις εν λόγω ουσίες, που έχουν απρόβλεπτες ανεπιθύμητες ενέργειες. Τα συμπτώματα αυτών των προϊόντων είναι η ευφορία, οι παραισθήσεις, ο τρόμος και η ψύχωση, η ταχυκαρδία, η παράνοια και άλλα σχετικά. Διεθνώς έχουν καταγραφεί δύο θανατηφόρα περιστατικά, που συνδέθηκαν με χρήση τέτοιων σκευασμάτων. Πρόκειται για δύο εφήβους, ο ένας εκ των οποίων κατέληξε από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και ο δεύτερος αυτοκτόνησε από υπερβολικό άγχος, που αποδόθηκε στη χρήση τέτοιων προϊόντων.
Σύμφωνα πάντως με την υπεύθυνη του Τμήματος Αποκατάστασης Εξαρτημένων «ΙΑΝΟΣ», του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, η ελκυστικότητα αυτών των ουσιών αυξάνεται, παρά την προειδοποίηση που αναγράφεται, ότι δεν έχουν δοκιμαστεί σε ανθρώπους.
Πληροφορίες: Ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου